l'arbre
del
canvi

Per un nadal ecològic i responsable

arriba el nadal

Amb la proximitat de les festes nadalenques, el consum es dispara. Tots comprem regals per a la nostra família i amics i instal·lem un arbre de nadal a les nostres cases. En moltes d’aquestes ocasions aquest arbre és de plàstic, un producte que en tot el seu procés té un impacte negatiu en el medi ambient.

Els consumidors exercim un important paper en l’estat de conservació dels boscos i la naturalesa en general. Les nostres preferències de consum són demandes que repercuteixen en el medi ambient i arriben directament al bosc determinant com s’exploten els seus recursos.

Imsdagen4
Imagsden1

responsabilitat

Preferir productes naturals enfront de productes sintètics o substitutius és ja un gest a favor del medi ambient i de l’economia rural. Però no és suficient, ja que a vegades l’extracció d’aquests productes es realitza sense respectar els principis bàsics de la sostenibilitat i, fins i tot, de la legalitat vigent. Per això és important saber la procedència de tals productes forestals.

Els arbres forestals són naturals i renovables i, si s’han extret de manera racional, són els materials més ecològics que podem utilitzar. Actuen com a magatzem de CO₂, es produeixen i transformen amb baix cost energètic, són reciclables, reutilitzables i revaloritzables energèticament al final del seu cicle de vida. D’altra banda, en comprar productes forestals estem enviant missatges contundents sobre el model de boscos que volem. Si apostem per la conservació del patrimoni natural i per un desenvolupament econòmic socialment just i respectuós amb el medi ambient.

Imagedsn2

Tots units

Aquests arbres forestals representen un canvi de consum, en el qual es fomenta:

  • Les espècies autòctones de la regió.
  • La demanda d’espècies naturals enfront de productes de plàstic.
  • La reutilització d’aquests arbres mitjançant la plantació d’aquests una vegada passat les festes. Amb el que continués aportant un benefici mitjançant l’absorció de CO₂, protecció del sòl, fixació de nutrients , etc.
  • Suport al comerç local.

Per això CREW Foundation vol proposar aquesta alternativa per a celebrar aquestes festes d’una manera més sostenible, sense oblidar que el missatge principal que vol posar de manifest és que és imprescindible una reducció en el consum si es vol posar fre a la deterioració ambiental i social.

Com serà el teu arbre aquest nadal?